Wat is asbest en hoe herken je het?

18 mei 2019

Wat is asbest?

Asbest is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet de naam van één product, maar een verzamelnaam voor een groep mineralen met een hele fijne vezelstructuur. Asbest mag sinds 1993 in Nederland niet meer gebruikt worden, maar was een product dat gemakkelijk te winnen was, daarnaast erg goedkoop en het was gemakkelijk te verwerken. Asbest werd veel gebruikt vanwege zijn slijtvaste, brandvertragende, niet elektrisch geleidende en goed isolerende eigenschappen. Het bewerken, verwerken, houden of opnieuw toepassen van asbest is ten strengste verboden.

 

Hoe kunt u asbest herkennen?

In gebouwen die vóór 1994 zijn gebouwd kan er nog regelmatig asbest aangetroffen worden. Maar hoe ziet asbest eruit? Helaas is het zeer lastig om asbest te herkennen. Vroeger werd asbest bijvoorbeeld verwerkt in onder andere cement. Er zijn wel wat kenmerken waaraan je asbest zou kunnen herkennen. Zo is asbest vaak donkergrijs en ziet het materiaal er meestal grof uit. Asbest golfplaten zijn een voorbeeld die u gemakkelijk kunt herkennen aan deze eigenschappen. Verder kan asbest op ontelbaar verschillende manieren verwerkt zijn in materialen dat het verstandig is een expert in te schakelen om er zeker van te zijn of er asbest in of rondom uw pand verwerkt is.

 

Verschillende soorten asbest

Er zijn ook nog eens verschillende soorten asbest. Zo heb je een groep mineralen die bestaan uit gekrulde vezels, genaamd ‘serpentijnen’. De andere groep mineralen bestaat uit rechte vezels en worden ‘amfibolen’ genoemd. De rechte vezels, dus de amfibolen, zijn het meest gevaarlijk. Ze zijn nog slechter voor de gezondheid dan de serpentijnen. Verder is asbest ook onder te verdelen in hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels stevig aan elkaar. Denk bijvoorbeeld aan asbestcement en een schoorsteenpijp. De naam zegt het al, niet-hechtgebonden asbest is asbest waarvan de vezels niet stevig aan elkaar hechten. Een goed voorbeeld hiervan is opgespoten isolatie. Niet-hechtgebonden asbest is vaak zacht en los materiaal waarbij de vezels gemakkelijk loslaten. Deze vorm is dan ook gevaarlijker dan hechtgebonden asbest.

 

Asbestinventarisatie laten uitvoeren

Een professioneel en gecertificeerd bedrijf als Adviesbureau Flamant kan door middel van een asbestinventarisatie onderzoeken of er asbest verwerkt is in bepaalde materialen. De monsters die tijdens deze inventarisatie genomen worden van asbestverdachte materialen, worden in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Het resultaat van deze monsteranalyses, vindt u in het bijbehorende asbestinventarisatierapport. Vanaf 2024 zijn ook alle asbesthoudende daken in Nederland verboden. Voor die tijd zal u het eventuele asbest in uw dak dus moeten (laten) saneren. In enkele gevallen kunt u het asbest zelf verwijderen.

 

Voor vragen neem contact op met Adviesbureau Flamant en ontvang meer (vrijblijvende) informatie. Bel naar: 076 742 95 63 en kies voor optie 2 of mail naar: info@flamant.nl. Wilt u liever teruggebeld worden? Vul dan uw telefoonnummer in op het contactformulier.